Utbildning

För att bli djurtekniker bör du ha gått en djurutbildning eller ha en väldigt god djurvana. De flesta som är djurtekniker är stalltjejer =) Man skall vara en djurvän och ha ett bra "djuröga". Man vill ju lätt kunna se om det är något som inte är som det ska eller brukar med djuren.

När man jobbar som djurvårdare på ett forskningsinsitut eller likande måste man bli utbildad inom 2 års tid till djurtekniker. Detta är ett egentligt krav genom djurskyddslagen. Man läser då på om lagar och bestämmelser och får ofta en kurs i Etologi (läran om djurens beteende). Nu finns det även utbildningar där man kan bli utbildad till djurtekniker redan innan man börjar på ett forskningsinstitut. Genom en sådan utbildning får man bl.a. kunskap i ämnen som försökrdjursteknik, etik och moral, anatomi, fysiologi och etologi, djursjukvård, farmakologi, datakunskap, mikrobiologi och näringslära. Det gör att man redan när man kommer in på avdelningen vet vad som gäller och kan se om något inte stämmer eller liknande. Det är väldigt viktigt i vårat yrke att kunna lagen och veta hur djur reagerar på vissa saker så de kan få den bästa tänkbara vård och omtanke.

Alla som jobbar med våra djur under deras resa, exempelvis forskare och labb.assistenter, leverantörer etc, är inte alltid utbildade i djurens beteende eller vet inte hur de fungerar och är, vilket gör det extra viktigt att det finns bra utbildade djurtekniker på plats där ute som ser om våra djur. Djurteknikern är den som ser efter djuren varje dag och ser till att tänka på djurens bästa, i den mån som det är möjligt. Man försöker att ge dem den bästa vård och omtanke som är praktiskt och tekniskt möjligt.


Ap Photo


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0